Ritkán kezdődik úgy

Ritkán jönnek létre átütő erejű változások, korszakalkotó találmányok átgondolt tervezés vagy előre kigondolt és részletesen összehangolt csapatmunka útján. Inkább jellemző rájuk az egyéni spontaneitás. Létrejöttükhöz kell egy egyedi ötlet, vagy egyszerűen egy váratlan hiba viszi olyan útra az egyént, hogy felfedezővé válik.

Leonardo Da Vinchi az 1493-ban rajzolt helikopter vázlatát szinte senki sem értette mire is lehet jó.

Ha Teslát nem piszkálja egyetemi professzora kijelentése, mi szerint a szikrázó villanymotorok problémája megoldhatatlan, akkor a háromfázisú villamos energia rendszer szabadalma nem jött volna létre. Ez volt első jelentős találmánya, amit Budapesten a Városliget homokjába rajzolt. Azt kell mondanunk mai modern ipari civilizációnk alapjait Tesla rakta le találmányaival.

Ha 77 évvel ezelőtt egy svájci vegyész kicsit jobban odafigyel az ebéd előtti kézmosás fontosságára és alaposságára, akkor ma egy olyan korszakalkotó biokémiai felfedezéssel lennénk szegényebbek, ami teljesen új lendületet adott az agykutatásnak.

Azt el lehet mondani, hogy a legtöbb, egyedi inspirációból született dolognak viszonylag sok idő és küzdelem kellett, mire a kollektíva képes volt magába integrálni azt, pedig az újdonságok részleteiben nem tartalmaztak semmilyen addig nem ismert elemet. Akik az egyedi tudat útján haladnak, azok eredményeit szinte soha nem képes lekövetni a kollektív, valami hiányzik ahhoz, hogy az egyedi tudat által létrehozott új gyors befogadást nyerjen.

Ha azon emberek intelligenciáját vizsgáljuk, akik valami korszakalkotót hoztak létre, azt találjuk, az átlagnál talán magasabb, de ez az eltérés nem feltétlen látszik indokolni az eredmény nagyságát. Statisztikailag a kollektívában is vannak ilyen intelligens emberek, de azok többsége mégsem hoz létre semmi kiemelkedőt életében, csak próbálja minél kellemesebben leélni azt.

A különbség a két embertípus között tehát nem ebben van. Nehezen megfogható, ráadásul a földi ember egy olyan skizofrén állapotban lévő lény, hogy a kétféle állapotot váltogatni is képes.Talán valamennyire megvilágíthatom ezt egy saját példán keresztül.

Pár évvel ezelőtt egyszer már szembejött velem az élménypark rendszere, de akkori beleolvasásra, egy furcsa ezoterikus blogon kívül mást nem láttam benne. Voltak érdekes részek, volt, aminek olvasásakor bólogattam is. Sok állítást be tudtam illeszteni az addigi ezoterikus tudáshalmazomba. Nyugtáztam, hogy egy egyedi úton járó fura fazon (de hát mindenki egyedi, nem?) ezós honlapjait olvasom és továbbhaladtam.

Eltelt két év és ismét szembejött velem egy blog. Ekkor azonban az első pár cikk után gyorsan elindult egy belső feldolgozási és hitelesítési folyamat, ami minden addig tanult dolgot félretéve kezdte vizsgálni, mi is ez és megpróbálta meghatározni igazságfaktorát. A meglepő számomra az volt, hogy ezen a belső hitelesítési folyamaton szinte azonnal átment. Pedig mostanság volt egy olyan problémám, hogy az "ezo" cimkével ellátott információk jó része valami apróságon mindig elbukott.

Mi változott? Valószínű semmi több, csak a belső működésem. Az első egy automatikus reakcióválasz volt, amit az addig rendelkezésre álló információhalmaz szűrőrendszere képzett. Egyszerű, gyors, azonnali eredményt ad, és ez az eredmény még javítja is az algoritmus működését. A második, pedig kikapcsolt szűrőrendszerrel történt belső logikai elemzés volt, ami pusztán az információ konzisztenciáját vizsgálta, anélkül, hogy a rendelkezésre álló előzetes adatokat használta volna.

Ha most tanácsot kellene adnom, azt mondanám próbáld meg lekapcsolni a birkanetet, ami a tudatod feldolgozó rendszerén fut. Nem biztos, hogy egyszerű lesz.